onsdag 17 december 2014

Surdegslimpor med rågsikt

Ett bröd med vad jag kallar "fusksurdeg" eftersom den görs på jäst. Detta bröd går säkert att baka på "äkta" surdeg också, jag har bara inte hunnit experimentera ännu!
Det här brödet är ett klassiskt rågsiktsbröd. Tar du den större mängden jäst får du ett fluffigt bröd, med den mindre mängden jäst får du ett kompaktare bröd (som min familj tycker är "det rätta").

Receptet ger 2 stora bröd och tar 2 dagar att göra. Men väl värt det!

Gör så här: 
Dag 1: 
25 gram jäst
2 1/2 dl vatten
ca 6 dl rågsikt

Smula jästen i en bunke. Tillsätt lite vatten och rör tills jästen löst sig. I med resten av vattnet. Arbeta in mjölet lite åt gången till en smidig deg. 
Täck med lock eller plast och låt stå i rumstemperatur 1-2 dagar.

Nästa dag (eller om du väntat en dag till!) behöver du: 
50 gram smör
4 dl mjölk
(25 gram jäst - för fluffigare bröd)
1 msk salt
4 msk ljus sirap
ca 1,3 liter rågsikt

Till pensling: 1 ägg, lätt uppvispat

Smält smöret i en gryta, häll på mjölken och låt blandningen bli ca 37 grader. Blanda med gårdagens surdeg i en maskin. Tillsätt den extra jästen om du vill. 
Blanda i salt, sirap och lite av mjölet (ca 2/3). Jobba degen i maskin ca 10 minuter eller det dubbla för hand. Degen ska bli ganska fast, jobba i mer mjöl under tiden om den är för klibbig. 

Låt degen jäsa i bunke övertäckt med bakduk i ca 1 timma. Den ska nå dubbel storlek ungefär. 
Ut med degen på bakbordet och jobba i mer mjöl om det behövs. Forma två fina limpor och lägg på en plåt (med bakplåtspapper) och låt jäsa till dubbel storlek, beroende på hur varmt du har inne..ca 35-45 minuter?
När bröden jäst klart så kan du skära 4-5 snitt i ytan med VASS kniv och snabb hand. Pensla med ägg för blank yta (kan hoppas över så klart). 
Grädda i 200 grader på ugnens första fals ca 35-45 minuter. Testa gärna innertemperaturen på bröden, 96-98 grader är lagom. Eller lyft upp ett bröd o knacka i bottnen, det ska låta dovt och ihåligt.
Svep in bröden i handdukar/bakdukar och låt svalna helt. När bröden är helt kalla lägg dem i en plastpåse och låt HELST mogna ett dygn eller två. Skär i TUNNA skivor sen :)


Bröd penslat med ägg ovan (brödet sprack i ugnen, brödet var inte riktigt färdigjäst när jag satte in det...)
och nedan, utan ägg: 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera/fundera/fråga! Men var snäll, annars får du ingen kaka!