torsdag 19 juni 2014

"Skåpsrensningsbröd"

Hej hej!

Svårt att hinna få in några inlägg i veckorna när jag jobbar, vi får väl hoppas att den kommande midsommarhelgen bjuder på lite extra tid och delikata kakor!

Förra helgen fick jag en beställning på matbröd av det mellangrova slaget. När det gäller bröd bakar jag nästan aldrig efter något bestämt recept utan det går på känsla och vad jag har hemma.

Till förra veckans bröd användes:

50 gram jäst
1 liter degspad (hälften mjölk hälften vatten, 37 grader så klart)
1 msk salt
0,5 dl mörk sirap
0,5-1 dl rapsolja

Sen mjölet:
Basen var rågsikt (jag vet inte alls mängd men kanske 1 liter?)
sen fyllde jag på med lite dinkelsikt (kanske bara 4 dl, sen var förrådet slut) och fint rågmjöl.
Utöver detta hade jag i ett par matskedar vetegroddar, någon deciliter havregryn, 1,5 dl hela linfrön, 1,5 dl solroskärnor.

Degen blir tung och seg och kladdig (jäkla råg) så jag körde den i min maskin. Lät degen vara ganska lös och kletig och sen fick den jäsa i drygt 2 timmar.



Hälften bakades ut till frukostbullar (jag orkar inte rulla så jag gör en lång rulle och skär i lagom bitar) och resten blev två små lagom limpor.


Bullarna gräddade jag på 240 grader i ca 10 minuter. Limporna på 200 grader i 40 minuter cirka.


 

 
 
Önskar alla en Trevlig Midsommar!
 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera/fundera/fråga! Men var snäll, annars får du ingen kaka!