Idag lånade jag hennes recept på bovetebröd med frön och oj vad nöjd jag blev!
Gör så här om du vill testa:
2+2 dl vatten
1 dl krossat bovete
1/2 dl mörk sirap
25 gram jäst
2 msk Fibrex
2 msk linfrön
1/2 dl solroskärnor
1/2 dl pumpakärnor
1 tsk salt
1 msk nyponskalsmjöl (Jag GLÖMDE KÖPA..! Nyponskalsmjöl ger fin färg, smak och är väldans nyttigt!)
1 msk fiberhusk
1 dl bovetemjöl
1 dl majsmjöl
1 dl rismjöl
Koka upp 2 dl vatten och rör i det krossade bovetet. Låt koka till en gröt i 2-3 minuter.
Häll över gröten i en bunke och tillsätt 2 dl kallt vatten och sirapen. Låt svalna till 37 grader.
Jag tog undan lite vatten och rörde ut jästen i detta. När goggan ovan nått 37 grader så hällde jag i jästen och rörde om.
Tillsätt sen övriga ingredienser och rör om ordentligt. Degen ska vara ganska lös.
Häll ner degen i en smord eller bakpapperklädd brödform (min form är på 1,5 liter och det kändes lite stort. Brödet blev inte så högt. Prova 1-litersform!). Strö över bovetekross (jag tog även lite linfrön).
Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader och sätt in en plåt längst ner. Sätt in brödet mitt i ugnen och häll ett par matskedar vatten på plåten. Sänk värmen till 200 grader och grädda brödet ca 1 timma.
Stjälp upp brödet och låt svalna på galler under bakduk.
Jag var bara tvungen att dela brödet och stjäla en skiva trots att jag ska ge bort det....Mycket gott och saftigt! Smakar precis som "vanligt" bröd! Två tummar upp!!
Stjälp upp brödet och låt svalna på galler under bakduk.
Jag var bara tvungen att dela brödet och stjäla en skiva trots att jag ska ge bort det....Mycket gott och saftigt! Smakar precis som "vanligt" bröd! Två tummar upp!!
Ska testa detta! Synd bara att receptlistan är i stil med Nigellas julkaka. Men det är kul med utmaningar!
SvaraRaderaNom Nom Nom
Jag fick handla typ 3 ggr för jag glömde nåt på listan varje gång...! "var det rismjöl? Nej majsmjöl. Fan det var rismjöl"....osv osv
RaderaMen det var jättegott! Kusin som fick det var micket micket nöjd!
Pusss