fredag 11 november 2016

Jordgubbscheesecake - utan ugn!

Lite fel årstid kanske för en somrig jordgubbscheesecake? Men varför inte! :)

Här kommer receptet!
Det här blir en stor springform (24 cm diameter) och kanske ett par små extra (gör i små aluminiumformar)

Till bottnen behövs: 
400 gram digistivekex
150 gram smält smör
1 dl strösocker eller florsocker

Krossa digistivekexen fint (jag kör i mixer). Smält smöret. Blanda ihop allt till en smulig massa. Tryck ut i formen, se till att få upp det på kanterna också! Tryck ordentligt!
Ställ sen i frysen medans du gör fyllningen. 

Fyllningen: 
400 gram jordgubbar (frysta den här årstiden, färska på sommaren!)
5 dl creme fraiche (den feta varianten)
1,5 dl strösocker
5 gelatinblad

Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i minst 5 minuter.
Tina jordgubbarna om de är frusna (jag micrar en stund). Mosa dem eller mixa till en puré.
Häll purén i en gryta, tillsätt sockret och koka upp. 
Ta grytan av spisen och tillsätt creme fraichen. Värm upp igen, men koka EJ!
Krama ur gelatinbladen väl och lägg ner dem i grytan. Rör om noga så de smälter. 

Hämta formen/formarna och häll i mojjan!
Låt stå i kylskåpet tills det stelnat (det ska vara "halvfast". Inte rinnigt utan hålla formen när du skär en bit), tar nog 3-4 timmar. Eller låt stå över natten :)

Jag har även gjort denna i hallonvariant och med blåbär. Båda är jättegoda men jordgubb slår nog högst faktiskt! Blåbär blev god men en lite fadd smak. Hallon är supergott, men se till att passera purén så du får bort alla små frön!



Lycka till och smaklig spis!

/Fru Mazarin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera/fundera/fråga! Men var snäll, annars får du ingen kaka!