Lättbakat och verkligen jättegoda!
Degen ska jäsa över natten (eller om du sätter degen på morgonen och bakar ut framåt kvällen)!
Till tre baguetter behöver du:
625 gram (ca 10 1/2 dl) Vetemjöl Special
375 gram (ca 6 3/4 dl) rågsikt
28 gram (ca 1 1/2 msk) salt
8 gram jäst
720 gram (ca 7 1/4 dl) vatten
1 msk honung (som så klart helst ska komma från min mammas bigård!)
Dag 1: Lös upp jästen i vattnet och tillsätt övriga ingredienser. Rör 5 minuter på låg hastighet och sen ca 8 minuter på högre hastighet.
Smörj en bunke med lite rapsolja, lägg i degen och täck med lock eller plastfolie. Låt stå i rumstemperatur 30-60 minuter.
Ställ därefter in den i kylen över natten.
Dag 2:
Värm ugnen till 250 grader (varmluft 225 grader) med en bakplåt i mitten och en långpanna (alltså en djupare plåt) längst ner. ELLER: om du som jag bakar ut på baguetteplåt, skippa bakplåten i mitten och sätt bara en panna längst ner!
Stjälp upp degen och dela i 3 lika stora delar. Forma försiktigt tre avlånga baguetter (jag vred mina lite)
. Ta ut plåten, lägg på bakplåtspapper och lägg på baguetterna. Eller lägg baguetterna på din baguetteplåt.
Skjuts in i ugnen och häll på 1 dl kallt vatten på plåten längst ner. Sänk värmen till 225 grader (varmluft 200) och grädda i ca 25 minuter.
Låt svalna UTAN bakduk på galler. Lägger du duk på förstör du den krispiga fina ytan!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Välkommen att kommentera/fundera/fråga! Men var snäll, annars får du ingen kaka!